Hoe innovatief ben jij? Check het!

De afgelopen jaren ben ik betrokken geweest bij vele initiatieven op het gebied van innovatie, nieuwe business en digitale producten en diensten – zowel bij startups als corporates. Ik ben in de gelegenheid geweest om samen te werken met tal van innovators, ondernemers en intrapreneurs. Dit heeft me een perspectief opgeleverd dat ik graag met je wil delen.

Waar je ook komt, van kleine tot grote organisaties, overal vindt je “ondernemers”, die een “geweldig idee” hebben en hier iets mee willen doen. Ze delen allen dezelfde uitdaging: Hoe krijgen we het voor elkaar en waar te beginnen?

Ik ben altijd gefascineerd geweest door succesvolle ondernemers, leiders en bedrijven die erin slagen om altijd aan de top van de innovatieladder te staan.

Wat is het dat dit type mensen en organisaties onderscheidt?

Ze hebben allen een innovatieve mindset: een manier van denken en doen, waarmee je nieuwe waarde wil creëren, nieuw inzichten krijgt, kansen ontdekt, nieuwe ideeën genereert en energie stopt in de uitvoering van ideeën.

Een innovatieve mindset van jezelf en je collega’s is de basis van een innovatieve organisatie.

Ik heb een simpel onderzoekje gemaakt die je helpt om na te denken over je eigen mindset. Denk je dat je een innovatieve mindset hebt?

Ik nodig je uit om deze vragen te beantwoorden.

Het kost maar enkele minuten van je tijd.

Een simpel onderzoekje

Beoordeel jezelf op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 betekent: Zeer mee oneens en 5 betekent: Zeer mee eens.

  1. Ik ben toegewijd om nieuwe waarde te creëren.
  2. Als ik een geweldig idee heb, dan vertrouw ik niet op mijn onderbuikgevoel, maar ga ik zo snel mogelijk op zoek naar bewijs dat klanten er op zitten te wachten.
  3. Ik durf te experimenteren en te ontdekken om zo de meest effectieve ideeën en strategieën te vinden.
  4. Ik steef voortdurend naar nieuwe inzichten en herzie mijn eigen aannames en overtuigingen, als ik leer en als omstandigheden veranderen.
  5. Ik sta open voor falen, omdat het vertelt waar je aanpassingen moet doen en het leert je vaak meer dan je successen.
  6. Ik ga actief op zoek naar feedback (van klanten, partners. collega’s, experts), vooral als ik problemen en tekortkomingen moet identificeren.
  7. Ik begin altijd met het begrijpen van klanten, hun problemen en uitdagingen. Dan wordt het definiëren van een oplossing een stuk eenvoudiger.
  8. Ik ben open voor de wereld om me heen en blijf up to date met trends en ontwikkelingen, die impact kunnen hebben op mijn project of business.

Het maximum is 40 punten. Wat is je score?

30 of meer: je hebt een innovatieve mindset!

Minder dan 30: je kan je innovatieve mindset verbeteren!

De innovator mindset

Iedereen kan een innovator zijn. Dat is wat ik heb geleerd in tal van innovatie- en vernieuwingsprojecten de afgelopen 25 jaar, als professional en ondernemer. Een innovator wordt er vooral door gedreven om ideeën om te zetten in een business model dat werkt. Een innovator kiest voor een ‘klant eerst’ aanpak, omdat hij dat vanaf het begin als het meest riskante aspect van zijn business model beschouwt. Hij begint met het identificeren van het juiste probleem om op te lossen – voordat hij werkt aan oplossingen. De belangrijkste vraag die de innovator stelt is niet “kunnen we het bouwen” maar “zouden we het moeten bouwen? Op systematische wijze haalt hij de risico’s uit zijn business model – en maakt het stap-voor-stap beter.

Vond je dit artikel interessant of nuttig? Deel het dan!

Heb je een vraag, opmerking of feedback? Laat het dan weten!