Sneller business waarde creëren met Agile / Scrum en Lean Startup

Hoe lever je sneller business waarde met Innovatie- en IT projecten? Hoe creëer je innovatieve, nieuwe producten en diensten die mensen echt willen? Het combineren van Agile / Scrum met Lean Startup biedt kansen!

Scrum is een populaire methode voor het managen en realiseren van projecten. Als het gaat om de levering van innovatieve, nieuwe producten of diensten heeft het echter tekortkomingen. Scrum excelleert in onder meer ‘verbeteren teamsamenwerking’, ‘verbeteren software kwaliteit’ en ‘snel opleveren werkende producten’. Daarentegen biedt het weinig houvast bij het maken van keuzes over hoe je product of dienst er uit moet komen te zien en wat waardevol is voor je klant. De oplossing: combineer Scrum met Lean Startup.

Echte waarde

De gedacht achter Scrum is heel simpel: Als je een nieuw product, dienst of IT oplossing wilt realiseren begin je met het creëren van een Backlog – een lijst met alle items die mogelijk onderdeel zouden kunnen zijn van het product. Je gaat waarschijnlijk niet alles echt bouwen, maar je wil een lijst van alles wat je mogelijk nodig hebt om je ‘product visie’ te realiseren. De sleutel is dat je beslist wat als eerste te doen. De vragen die je moet stellen zijn: wat zijn de items die de grootste business impact hebben, die het belangrijkst zijn voor de klant, die het meeste geld opleveren en het makkelijkst zijn te realiseren? De Backlog geeft antwoord op de vraag “wat is het meest belangrijke werk dat we nu moeten oppakken?”. Als je dit weet, kan je zo snel mogelijk starten met het leveren van echte waarde aan je klant.

Wat in de praktijk het meest lastige en uitdagende probleem blijkt te zijn is om uit te vinden hoe de  Backlog er uit moet zien. Scrum verondersteld dat je in staat bent om zo’n lijst te maken en up-to-date kan houden als er dingen veranderen. Je moet kunnen beschrijven wat je bouwt en voor wie. Ingebed in die veronderstelling is de reden waarom projecten falen. Hoe maak je de beste Backlog voor jouw organisatie of project?

Onzekerheid

Voor bepaalde soorten projecten zal het zeker niet zo lastig zijn om uit te vinden hoe de Backlog er uit moet zien. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van een administratief systeem, een service management systeem etc. Hier hoef je jezelf niet de vraag te stellen ”welk probleem proberen we op te lossen?”. Dit is vaak helder. Er zijn meestal wel veel vragen die beantwoord moeten worden om een werkende oplossing te krijgen. Scrum is een prima aanpak omdat je op iteratieve wijze kan werken aan de oplossing en tegelijkertijd risico’s reduceert.

Maar wat doe je als je probleem onbekend is? Als het gaat om innovatieve, nieuwe producten of diensten is dit vaak het geval: zowel het probleem als de oplossing is dan nog onbekend.

Dit is absoluut het moeilijkste gedeelte bij het leveren van succesvolle producten. Scrum heeft niet zoveel te zeggen hierover. Ok, er is een Product Owner die verantwoordelijk is voor de Backlog, er voor zorgt dat het team waardevolle producten oplevert en tijdens de sprint dingen kan verhelderen. En na elke sprint wordt het product ge-demo-d en feedback van stakeholders incl. eindgebruikers verzameld.

Maar hoe voorkom je dat je dingen gaat bouwen op basis van een Backlog die vol staat met aannames – over klanten, problemen en oplossingen – die mogelijk niet blijken te kloppen in de praktijk? Dit is waar Lean Startup komt kijken.

Valideren en leren

Lean Startup neemt de onzekerheden die er zijn over je idee of visie als uitgangspunt en gaat hiermee op een gestructureerde wijze aan de slag. Lean Startup helpt je om je ideeën snel en rigoureus te testen, te leren wat klanten willen en te focussen op die dingen met de meeste kans van slagen. Lean Startup is net als Scrum gebaseerd op agile principes en gaat ook op een iteratieve, actiegerichte wijze te werk. Belangrijk verschil is echter dat Lean Startup gericht is op  “het bouwen van de juiste dingen” (wat te bouwen) en Scrum meer gericht is op “het werk gedaan krijgen” (zo snel mogelijk werkende producten opleveren).

De kern van Lean Startup is de Build – Measure – Learn feedback loop, die gebruikt wordt om de aannames te testen en te leren over klanten: welke problemen willen ze opgelost hebben, welke features vinden ze belangrijk – en wat niet etc. Belangrijk onderdeel is om door middel van experimenten en Minimal Viable Products (MVP’s) uit te vinden of gebruikers het product ook werkelijk willen of nodig hebben. Het gaat er vooral om dat je leert wat gebruikers echt willen of nodig hebben, niet wat ze zeggen dat ze willen of wat je denkt dat ze zouden willen. Op basis van de resultaten pas je eventueel je ideeën aan (een ‘pivot’ heet dit dan).

Het achterliggende idee is dat je er beter zo snel mogelijk achter kan komen of je aannames kloppen en je plan gaat werken, voordat je dingen bouwt waar de klant niet op zit te wachten (fail fast, learn fast).

Wat kan je doen?

Dit zijn enkele tips om Scrum en Lean Startup te combineren, voor jouw organisatie of project:

  • Start je project met een “validation sprint”, gericht op vragen zoals: “welke problemen proberen we op te lossen?”, “wat te bouwen?” en “welke functies en features vinden klanten echt belangrijk”.
  • Start in deze fase met een cross functioneel ‘product team’, met daarin o.a. Product Owner (eindverantwoordelijke), vertegenwoordigers vanuit de organisatie, een Developer etc.
  • Organiseer een Lean Startup workshop met je team. Kijk met een ‘Lean Startup bril’ naar je (huidige) Product Visie, Backlog of (Business) Plan. Identificeer de kritische aannames, die je hele plan onderuit halen als ze niet blijken te kloppen.
  • Bedenk experimenten en MVP’s om je aannames te testen, feedback te verzamelen en te leren wat klanten willen. Let wel, het gaat bij MVP’s niet om levering van werkende producten (zoals in Scrum) maar alleen het minimaal noodzakelijke om te kunnen experimenteren en leren.
  • Gebruik de uitkomsten uit voorgaande als input voor het maken van de (initiële) Backlog en de User Stories.
  • Doorloop de Build – Measure – Learn feedbackloop net zo vaak – en zo snel mogelijk – totdat je Backlog goed genoeg is om te kunnen starten met je eerste Scrum (development) sprint.

Vond je dit artikel interessant of nuttig? Deel het dan!

Heb je een vraag, opmerking of feedback? Laat het dan weten!